De nieuwste technologische innovatie van Microsoft, de Hololens, biedt unieke kansen voor het onderwijs en educatie in het algemeen. Het ontdekken van effectieve toepassingen voor deze mixed reality-bril is nog in volle gang en de beschikbaarheid van nuttige apps in de Windows store is nog beperkt, maar daar gaat snel verandering in komen. De Hololens is here to stay.

Bij de Hololens komen virtual reality en augmented reality samen in een nieuwe wereld. Dat is ook precies wat de Hololens uniek maakt ten opzichte van virtual reality-brillen die het hele zicht bedekken. Met de Hololens blijf je de omgeving om je heen ervaren met daaroverheen holografische projecties en visualisaties van een – mogelijke nieuwe – interactieve wereld.

Deze combinatie van de werkelijke omgeving (context) en nieuwe virtuele modellen (content) biedt ongekende mogelijkheden om te leren. Nieuwe ideeën en concepten kunnen worden getest zonder fysieke producten of situaties te hoeven bouwen. Sneller leren en tegelijk de risico’s beperken, daar komt het op neer.

Sneller leren
De Hololens biedt dus meer dan alleen entertainment. Nieuwe virtuele content in een bestaande omgeving wordt gemakkelijker onthouden en opgeslagen in de hersenen. De context wordt veel krachtiger overgebracht dan mogelijk is met een lesboek, iPad app of website.

Net als het bezoek aan een museum veel indruk kan maken op jongeren, kan een 3D-projectie van kunstwerken dat ook, zeker met aanvullende audio & video content. Het scheelt in ieder geval een vermoeiende busreis.

Expert informatie (data) kan worden vertaald naar een virtuele 3D-omgeving, bijvoorbeeld in de vorm van hologrammen van mensen, dieren, gebouwen enz. Dit maakt leren met de Hololens echt schaalbaar. Bedenk bijvoorbeeld wat mixed reality kan doen met de standaard beroepskeuzetest. In plaats van het invullen van een vragenlijstje, kun je echt meekijken met professionals en even zelf in de schoenen staan van een arts, ingenieur, piloot of brandweerman. Bedenk vervolgens wat we de maatschappij kunnen besparen als meer jongeren de juiste keuzes maken voor hun toekomst?

Digital Storytelling
Voor het ontdekken van de mogelijkheden van de Hololens is het uitwerken van mogelijke gebruikersscenario’s – samen met de potentiële gebruiker én inhoudelijke experts – een prima startpunt. Zoom in op actuele problematiek op het gebied van kennisoverdracht en er komen vanzelf unieke toepassingen naar de oppervlakte.

Althans, als iedereen bereid is om out-of-the-box te denken. De Holodeck van Star Trek is namelijk dichterbij dan je denkt. Toepassingen ontwerpen voor de Hololens kent vrijwel geen beperkingen, behalve natuurlijk de beperkingen van budget en kennis om de apps te bouwen.

Waar te beginnen?
De investering in een Hololens app loopt snel op door het 3D-component. Daarom is het belangrijk om vooraf te valideren wat de mogelijke waarde is van de scenario’s en gedroomde oplossingen die je bedenkt. Als de waarde hoog is, valt de investering mee. Zeker als een app, over het hele onderwijs heen, wereldwijd kan worden ingezet. Schaalbaarheid is dus een belangrijk criterium.

Voor zowel de zorg als educatie toont Microsoft al veel demo’s, zoals het (virtueel) ontleden van het menselijk lichaam. Het doel van Microsoft is om de technologie snel deelbaar te maken onder partners en ontwikkelaars over de hele wereld en daarbij instellingen in de zorg en het onderwijs te inspireren met de impact die mixed reality kan hebben op onze toekomst.

Wil je in korte tijd ontdekken wat de kansen en mogelijkheden zijn voor het inzetten van Mixed Reality en de Hololens binnen jouw instelling of organisatie? Ga met ons mee op avontuur.

Neem contact op voor meer informatie over de Hololens Discovery workshop.

Ontdek de mogelijkheden van mixed reality voor educatie